O DRUŠTVU

Prostovoljno gasilsko društvo Žiri je na osnovi izračuna požarne nevarnosti razporejeno v II. kategorijo, kar pomeni, da ob opremi in tehniki, ki jo ta trenutek posreduje, mora delovati najmanj z 23 operativnimi člani. Ob manjših in manj zahtevnih intervencijah pokrivamo območje: Breznice pri Žireh, Idrijske ceste, Jobstove ceste, Logaške ceste, Na Studencu, Osojnice, Pod Žirkom, Polja, Poti na Rovt, Poti v Goropeke, Sejmiške ulice ter Tabra. Ob večjih intervencijah pa posredujemo glede na požarni načrt alarmiranja v celotni občini Žiri.

Društvo šteje 406 članov. Od tega je 43 mladih do 18 let, 158 članov ter 95 veteranov in veterank.

Poziv na intervencijo poleg pozivnikov prejmemo še v aplikaciji FireApp, katera zbere odzive gasilcev in omogoča lažje nadaljnje načrtovanje. Glede na vrsto intervencije se odloča vrstni red izvoza in število vozil ter tehnike. V društvu imamo dve operativni vozili in štiri prikolice, s katerimi dopolnjujemo pomankanje vozil in prostora v vozilih. Poleg omenjenih vozil in tehnike je v garaži še gasilski starodobnik, ki je ob intervenciji nepogrešljiv saj pripelje tako vodo kot tudi gasilce.

Globoko pod Žirkom, gričem nad starim delom Žirov, spi Lintvern in čaka na svojo priložnost. O njem je leta 1952 v spevoigri pripovedovala učiteljica slovenščine v Žireh Darina Konc. Lintverna opisuje publicist in filozof Miha Naglič v Žirovskem vodniku. Omenjen je v folklornih pripovedih iz Poljanske doline, ki jih je zbrala in uredila dr. Marija Stanonik. Lintvern, po ljudskem izročilu hudoben, zaklet zmaj, že dolgo živi med Žirovci. Pod Žirkom ima že 133 let svoje domovanje tudi Prostovoljno gasilsko društvo Žiri. Gasilci so preudarni ljudje, ki vedo, da z zmaji ni dobro priti navzkriž, zato so sklenili, da bo Lintvern njihov prijatelj. Pri tem jim je pomagal akademski slikar, prav tako Starožirovec, Tomaž Kržišnik, ki je pošast spremenil v prijaznega zmaja in ga že pred leti poklonil društvu. Člani so ga sprejeli in ga vnesli v svoj znak.

 

Naj bo varno njegovo zavetje!

Napisala: Jožica Kacin

Vizitka

Naziv: Prostovoljno gasilsko društvo Žiri
Nadrejena gasilska organizacija: Gasilska zveza Škofja Loka
Občinsko poveljstvo: Žiri
Naslov: Logaška cesta 13, 4226 Žiri
Leto ustanovitve: 1889
Matična številka: 5128021
Kategorija: II.
TRR: SI56 0433 1000 2939 021 NOVA KBM d. d.
DŠ: 43753507

Naslov spletne predstavitve:  http://www.pgd-ziri.si/

Facebook: facebook/gasilciziri

Instagram: instagram/gasilciziri

Novice

O društvu

Veleslalom društev GPO ŽIRI

Danes 5. 2. 2023 je po petih letih ponovno potekalo tekmovanje v veleslalumu v okviru GPO Žiri. Veleslaloma se je udeležilo 69 tekmovalcev od tega 13 iz našega društva, ki so dosegli odlične uvrstitve. Pohvala organizatorju PGD Račeva za njihov trud in dobro organizirano prireditev.

O društvu

Požari v nestanovanjskih stavbah (4. 12. 2022)

V nedejlo smo posredovali ob požarnem alarmu na bencinskem servisu na Jobstovi cesti v Žireh. Na kraju smo skupaj s PGD Dobračeva pregledali objekt, kjer ni bilo zaznanih posebnosti. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Škofja Loka.

O društvu

Oktober – mesec požarne varnosti

Mesec oktober je znan tudi kot mesec požarne varnosti. Zato se v oktobru gasilci še posebej predstavimo in opozarjamo na nevarnosti. Tako smo bili tudi Žirovski gasilci prejšnji mesec kar precej aktivni. Kot smo objavili smo se udeležili regijskega tekmovanja na Jesenicah, kjer smo dosegli odlične rezultate v vseh članskih kategorijah, organizirali smo tabor mladine, […]