O DRUŠTVU

Prostovoljno gasilsko društvo Žiri je na osnovi izračuna požarne nevarnosti razporejeno v II. kategorijo, kar pomeni, da ob opremi in tehniki, ki jo ta trenutek posreduje, mora delovati najmanj z 23 operativnimi člani. Ob manjših in manj zahtevnih intervencijah pokrivamo območje: Breznice pri Žireh, Idrijske ceste, Jobstove ceste, Logaške ceste, Na Studencu, Osojnice, Pod Žirkom, Polja, Poti na Rovt, Poti v Goropeke, Sejmiške ulice ter Tabra. Ob večjih intervencijah pa posredujemo glede na požarni načrt alarmiranja v celotni občini Žiri.

Društvo šteje 406 članov. Od tega je 43 mladih do 18 let, 158 članov ter 95 veteranov in veterank.

Poziv na intervencijo poleg pozivnikov prejmemo še v aplikaciji FireApp, katera zbere odzive gasilcev in omogoča lažje nadaljnje načrtovanje. Glede na vrsto intervencije se odloča vrstni red izvoza in število vozil ter tehnike. V društvu imamo dve operativni vozili in štiri prikolice, s katerimi dopolnjujemo pomankanje vozil in prostora v vozilih. Poleg omenjenih vozil in tehnike je v garaži še gasilski starodobnik, ki je ob intervenciji nepogrešljiv saj pripelje tako vodo kot tudi gasilce.

Globoko pod Žirkom, gričem nad starim delom Žirov, spi Lintvern in čaka na svojo priložnost. O njem je leta 1952 v spevoigri pripovedovala učiteljica slovenščine v Žireh Darina Konc. Lintverna opisuje publicist in filozof Miha Naglič v Žirovskem vodniku. Omenjen je v folklornih pripovedih iz Poljanske doline, ki jih je zbrala in uredila dr. Marija Stanonik. Lintvern, po ljudskem izročilu hudoben, zaklet zmaj, že dolgo živi med Žirovci. Pod Žirkom ima že 133 let svoje domovanje tudi Prostovoljno gasilsko društvo Žiri. Gasilci so preudarni ljudje, ki vedo, da z zmaji ni dobro priti navzkriž, zato so sklenili, da bo Lintvern njihov prijatelj. Pri tem jim je pomagal akademski slikar, prav tako Starožirovec, Tomaž Kržišnik, ki je pošast spremenil v prijaznega zmaja in ga že pred leti poklonil društvu. Člani so ga sprejeli in ga vnesli v svoj znak.

 

Naj bo varno njegovo zavetje!

Napisala: Jožica Kacin

Vizitka

Naziv: Prostovoljno gasilsko društvo Žiri
Nadrejena gasilska organizacija: Gasilska zveza Škofja Loka
Občinsko poveljstvo: Žiri
Naslov: Logaška cesta 13, 4226 Žiri
Leto ustanovitve: 1889
Matična številka: 5128021
Kategorija: II.
TRR: SI56 0433 1000 2939 021 NOVA KBM d. d.
DŠ: 43753507

Naslov spletne predstavitve:  http://www.pgd-ziri.si/

Facebook: facebook/gasilciziri

Instagram: instagram/gasilciziri

Novice

O društvu

Sveti Florjan

V torek, 4. 5. 2022 smo gasilci v Žireh imeli procesijo in sveto mašo ob godu našega zavetnika Sv. Florjana. Na ta dan je tudi mednarodni dan gasilcev.

O društvu

Športno družabni dan

V soboto 30. 4. 2022 je mladina imela športno družabni dan. Skupaj z mladino iz sosednjih društev PGD Vrsnik in PGD Ledine so imeli več športno družabnih aktivnosti. Najprej so se odpravili na Vrsnik, kjer so se zbrali ter imeli nekaj iger z gasilsko tematiko. Po igrah so se vsi skupaj odpravili nazaj domov, kjer […]

O društvu

KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJADO

Danes, 24. 4. 2022 so v Slovenski Bistrici potekale kvalifikacije za uvrstitev na gasilsko olimpijado, ki bo Julija potekala v Celju. Naše društvo so zastopale članice B, ki so po večmesečnih pripravah osvojile 2. mesto ter se s tem rezultatom uvrstile na gasilsko olimpijado. Članicam, mentorju, ter vsem, ki ste prispevali k rezultatu čestitamo in […]